Individuele Melk Analyse (IMA)
Een volwaardige melkanalyse is essentieel op het hedendaagse melkveebedrijf om een gedetailleerd inzicht te krijgen in de gezondheid van elke koe. Daarom ontwikkelde MCC de Individuele Melk Analyse (IMA). Dankzij ons flexibele aanbod bepaal je zelf hoe vaak je analyses laat uitvoeren: eenmalig, elke 4 weken of elke 6 weken. Naast het celgetal kun je, indien gewenst, ook tal van andere melkparameters laten meten om je management gericht bij te sturen waardoor je de melkproductie én melkkwaliteit kunt optimaliseren.
Twee analysepakketten op maat van de melkveehouder
In de eerste fase zijn er twee pakketten beschikbaar voor veehouders die conventioneel melken. Beide pakketten zijn flexibel en kunnen naar jouw wensen eenmalig of volgens een bepaalde frequentie (4- of 6-wekelijks) worden uitgevoerd.
- Pakket 1: IMA Uiercheck
Wil je louter inzicht in het celgetal? Dat kan! Naast een inzicht in het celgetal per koe, ontvang je een overzichtelijk rapport waarin naast de individuele resultaten ook een bedrijfsoverzicht staat met onder andere het gemiddelde celgetal en de bijdrage van iedere koe aan dit celgetal.
- Pakket 2: IMA Uiercheck & Melkinzicht
Dit uitgebreide pakket omvat naast celgetalbepaling ook informatie over het individueel vet-, eiwit-, ureum- en lactosegehalte, maar het geeft ook informatie over verdenking op ketose en pensverzuring weer. Ook hier ontvang je een rapport met individuele resultaten én een bedrijfsoverzicht.
MCC verzorgt het gehele verhaal: van logistiek tot advisering
Bij MCC willen we jou zoveel mogelijk ontlasten en voorzien we het volledige proces:
- Levering van de melkpotjes en ophaling van de melkmonsters op een tijdstip dat jou het beste uitkomt.
- Een duidelijk rapport na elke analyse, met de analyseresultaten van elke koe én voor het hele bedrijf waarmee jouw dierenarts en adviseurs doelgericht aan de slag kunnen.
Voor de monstername rekenen we nog op jou, maar ook dat maken we eenvoudig dankzij de handige instructievideo’s en uitgeschreven handleiding die stap voor stap uitleggen hoe je de monsters neemt en bewaart.
Bekijk de instructies |
Het overzichtsrapport van IMA, een meerwaarde voor ieder bedrijf
Van zodra de analyses zijn uitgevoerd, ontvang je het beproevingsverslag met een overzicht van de resultaten per koe. Om je te helpen de cijfers beter te interpreteren, bezorgen we je een overzichtsrapport met verschillende overzichtsfiguren en tabellen. In dit rapport verzamelen we de gegevens van de hele kudde en diergroep, om je stap voor stap inzicht te geven in de dier- en uiergezondheid op jouw bedrijf, en we duiden ook de aandachtspunten aan zodat je gericht aan de slag kan gaan.
Ontdek het rapport |
Hoeveel kost het?
De totale kostprijs voor IMA is afhankelijk van het gekozen pakket, de gekozen frequentie en de grootte van het bedrijf. Ben je benieuwd naar wat IMA nu precies voor jouw bedrijf zal kosten? Aan de hand van onderstaande prijssimulatie krijg je een correcte prijsinschatting. De simulatie betreft een schatting, waardoor de uiteindelijke kosten mogelijk enigszins kunnen afwijken. Voor meer duiding kun je steeds onze tarievenlijst raadplegen. Tip: Voor de beste ervaring raden we aan de prijssimulatie op een computer of laptop uit te voeren, omdat deze niet optimaal werkt op de mobiele versie. Heb je een MacBook? Dan raden we je aan om Google Chrome of Microsoft Edge te gebruiken.
Ik simuleer mijn prijs |
Waarom kiezen voor een abonnement?
- Goedkoper dan éénmalige analyses. Omdat de analysekost per koe lager ligt bij de abonnementsformule, is het abonnement voordeliger dan meerdere analyses die eenmalig ingepland worden.
- Gratis begeleiding bij de eerste monstername. Bij de eerste monstername komen we gratis langs om jou te helpen bij het correct afnemen van de monsters.
Start nu met IMA
Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op om jouw inschrijving te vervolledigen.
Schrijf je nu in |
Spoor paratbc op via jouw IMA-analyses
- Ben je conventionele melker en moet je kudde nog gescreend worden om je statuut te behouden voor het paratuberculoseprogramma? Voer dan de éénmalige IMA-analyse uit en laat de monsters tegelijk op paratuberculose testen. In dit geval betaal je enkel de analysekosten voor paratuberculose (€ 6,12 per analyse), en je krijgt er de celgetalanalyses mét een overzichtelijk rapport gratis bij.
- Ben je robotmelker en moet je nog screenen voor het paratuberculoseprogramma? We werken momenteel nog aan een optimale IMA-werking voor robotbedrijven. Neem contact op met onze helpdesk via info@mcc-vlaanderen.be of 078 15 47 10 en laat je registreren als IMA-testbedrijf. Samen bekijken we de mogelijkheden voor jouw bedrijf. In dit geval betaal je enkel de analysekosten voor paratuberculose (€ 6,12 per analyse). Opgelet: in dit geval worden geen celgetalanalyses uitgevoerd, gezien dit in de huidige IMA-werking nog niet mogelijk is voor robotmelkers.
Het paratuberculoseprogramma wordt opgevolgd door Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) en biedt de mogelijkheid om de monstername voor de paratuberculosescreening via de gebruikelijke kanalen uit te voeren. De screening via IMA vormt hierbij een aanvullende optie.
Koppeling met managementsoftwarepakketten
Dankzij IMA kan de melkveehouder datagedreven beslissingen maken die de melkproductie en diergezondheid optimaliseren, zeker wanneer de koppeling wordt gemaakt met managementsoftwarepakketten zoals Keno™-M. Met Keno™-M worden alle uiergezondheidsparameters op één centrale plek verzameld, waardoor je direct inzicht krijgt in de status van jouw veestapel. Het grootste voordeel? Keno™-M genereert binnen enkele seconden een wetenschappelijk onderbouwde richtlijn voor elke individuele koe met een verhoogd celgetal.
Ook met andere managementsoftwareprogramma’s zitten we aan tafel om te bekijken wat mogelijk is. Beschik jij over een professioneel managementsoftwarepakket en ben je geïnteresseerd in een samenwerking met IMA? Neem dan contact met ons op om de integratiemogelijkheden te bespreken.
Meer informatie?
- Neem contact op met onze helpdesk (078 15 47 10 - helpdesk@mcc-vlaanderen.be).
- Check onze pagina met veelgestelde vragen.