Mastitisonderzoek via PCR-analyse op tankmelk
Het effectief aanpakken van mastitis op je bedrijf begint met het achterhalen van de oorzaak en het regelmatig monitoren van de situatie. Met het mastitis PCR-abonnement van MCC krijg je niet alleen inzicht in welke mastitisverwekkers er op jouw bedrijf spelen, maar kun je ook de evolutie binnen je bedrijf volgen en uiergezondheidsproblemen voorkomen.
>> Meer informatie over het mastitis PCR-abonnement
Trends in pathogenen in 2024
In 2024 zagen we een stijging van verschillende pathogenen in vergelijking met 2022 en 2023, waaronder Corynebacterium bovis, Staphylococcus aureus, Streptococcus uberis, maar ook het Bèta-lactamase-gen vinden we vaker terug. Streptococcus uberis, een typische omgevingsbacterie, komt nu zelfs voor in de meeste tankmelkstalen die we ontvangen. Om deze bacterie te voorkomen is het belangrijk om in te zetten op extra hygiëne in de stal en tijdens het melkproces.
Daarnaast is er ook de terugkeer van Streptococcus agalactiae, die vanwege zijn hoge besmettelijkheid veel schade kan veroorzaken. Voor het tweede jaar op rij is deze bacterie in meer dan 5% van de ingestuurde tankmelkstalen aanwezig. Tot slot valt op dat er seizoenseffecten zijn: Enterococcus species en Streptococcus uberis komen vooral in de tweede jaarhelft voor, terwijl Staphylococcus aureus en Corynebacterium species meer in de eerste helft van het jaar worden aangetroffen. Door het hele jaar door te monitoren, kunnen gerichte maatregelen genomen worden die inspelen op wat er op dat moment de grootste bedreiging vormt voor de uiergezondheid op jouw bedrijf. Bijkomend is het een zeer waardevolle analyse om te combineren met een natte melkmachinemeting.
Tabel: Resultaten tankmelkmonsters geanalyseerd met de PathoProof TM (PCR): vergelijking 2024-2022
2024 | 2023 | 2022 | |
Mastitisverwekkende kiemen | |||
Corynebacterium bovis | 16,5% | 14,9% | 7,8% |
Enterococcus species | 48,7% | 49,0% | 46,1% |
Escherichia coli | 31,7% | 31,8% | 24,7% |
Gist | 25,5% | 12,2% | 18,5% |
Klebsiella species | 9,3% | 12,5% | 9,1% |
Mycoplasma bovis | 1,3% | 2,3% | 2,1% |
Mycoplasma species | 9,4% | 5,8% | 4,5% |
Prototheca species | 4,3% | 5,8% | 3,3% |
Serratia marcescens | 3,2% | 7,0% | 4,9% |
Staphylococcus aureus | 47,0% | 45,2% | 40,7% |
Niet-aureus Staphylococcus species | 32,9% | 26,5% | 23,5% |
Streptococcus agalactiae | 6,1% | 7,9% | 2,1% |
Streptococcus dysgalactiae | 51,2% | 56,0% | 48,1% |
Streptococcus uberis | 68,0% | 62,4% | 52,3% |
Trueperella pyogenes | 27,8% | 29,2% | 24,3% |
Negatief | 4,3% | 4,7% | 6,2% |
Resistentiegen | |||
Bèta-lactamase gen | 23,8% | 20,7% | 16,5% |