Isolatie van runderen bij aankoop: nu ook borgingspunt in IKM-lastenboek
Het IKM-lastenboek bepaalt dat tijdens de IKM-audit gecontroleerd zal worden of nieuw aangekochte runderen geïsoleerd worden van de rest van de kudde, in een apart gebouw of in grasland zonder kans op contact.
Dit punt wordt enkel beoordeeld op bedrijven waar recent aangekochte koeien aanwezig zijn. Op bedrijven waar dit niet het geval is, wordt dit punt als niet van toepassing beschouwd.
MCC-Vlaanderen adviseert de melkveehouder niet te wachten tot ze een koe hebben aangeschaft om na te denken over hoe ze de quarantaine gaan organiseren.
Wat wordt bedoeld met “isolatie van runderen bij aankoop”?
In het nieuwe Koninklijk Besluit IBR van 18/04/24 vinden we hier een duidelijke omschrijving van:
… “Het houden van dieren in gebouwen of bedrijfsruimten die volledig gescheiden zijn van andere gebouwen of bedrijfsruimten op de inrichting, zodanig dat er geen direct contact mogelijk is met andere dieren op de inrichting, noch met dieren van naburige inrichtingen.”
In art. 32, § 1: “Elke operator die een (partij) rund(en) in zijn inrichting binnenbrengt met de bedoeling dit (deze) rund(en) toe te voegen aan een conventioneel beslag of vanaf 1 november 2024 aan een mestbeslag, moet dit (deze) rund(en) geïsoleerd houden. Bovendien moet hij/zij binnen 2 werkdagen na aankomst contact opnemen met de bedrijfsdierenarts om de in bijlage 7 beschreven tests te laten uitvoeren.”
Deze bepalingen werden bevestigd door het FAVV.