Benchmarkrapport antibiotica
Benchmarkrapport antibioticagebruik en grenswaarden
Sinds eind 2018 is de verplichte registratie in AB-Register van verschafte en gebruikte antibioticahoudende dierengeneesmiddelen op melkveebedrijven opgenomen in het IKM-lastenboek. Vanaf 10 augustus 2023 is deze registratie uitgebreid naar alle runderen. Dierenartsen dienen antibioticagebruik nu voor zowel melkvee als vleesvee te registreren. Dit maakt dat het rapport vanaf 2024 niet meer alleen naar alle IKM melkveehouders wordt gestuurd maar ook naar Belbeef vleesveehouders.
Het benchmarkrapport geeft jaarlijks een overzicht van het antibioticagebruik op het bedrijf en is gebaseerd op de registraties in AB-Register. Het antibioticagebruik wordt uitgedrukt aan de hand van het kengetal BD100, wat het aantal dagen op 100 is dat de runderen worden behandeld met antibiotica. Voor elke diercategorie (o.b.v. leeftijd) en diertype (melkvee en vleesvee) aanwezig op het beslag, wordt een gemiddelde BD100 voor het jaar berekend.
In het rapport zie je de gemiddelde BD100 van jouw bedrijf weergegeven in een figuur, waarop de benchmarking zichtbaar gemaakt wordt aan de hand van kleuren (rood, geel, groen) (zie afbeelding fictief voorbeeld benchmark).
Om het antibioticagebruik voor elke diercategorie te kunnen inschatten, wordt de BD100 van ieder bedrijf vergeleken met twee grenswaarden die worden bepaald op basis van de resultaten van alle IKM/QFL/QMK-beslagen (melk) samen:
- de aandachtswaarde: de mediaan die verwijst naar de 50% veehouders met een gebruik lager dan deze waarde (groene zone),
- de actiewaarde: deze waarde bepaalt de rode zone, zijnde de 10% van de veehouders die een gebruik hoger dan deze waarde hebben).
Met een waarde van 1,80 ligt de BD100 van de veehouder in het fictief voorbeeld hierboven in de gele zone tussen deze twee waarden, maar dichtbij de actiewaarde. Dankzij het rapport weet deze veehouder dus dat hij zijn antibioticagebruik best eens onder de loep kan nemen.
>> Lees ook: de handleiding op de website van AB-Register (klik op de link: Melkvee: handleiding periodiek rapport - versie 3)