Samen tegen antibioticaresistentie: MCC en IKM strijden mee!
De internationale week van de sensibilisering voor verstandig gebruik van antibiotica (18-24 november) onderstreept het belang van gezamenlijke preventie van antibioticaresistentie. Resistentie vormt immers een bedreiging voor mens, dier, plant en milieu. Daarom is sectoroverschrijdende samenwerking volgens het “One Health”-principe cruciaal om de doeltreffendheid van deze essentiële geneesmiddelen te kunnen behouden. Met talloze acties dragen MCC en IKM bij aan deze belangrijke strijd tegen antibioticaresistentie.
- Begin januari 2024 was MCC aanwezig op de 63e editie van de National Mastitis Council in Dallas, Texas. Dit jaarlijkse evenement brengt melkveehouders, dierenartsen, onderzoekers en geïnteresseerden van over de hele wereld samen om elkaar te inspireren over de aanpak van mastitis en het verbeteren van melkkwaliteit. Het was een eer voor MCC om de Vlaamse aanpak van opvolging van melkkwaliteit te presenteren. We hebben echter niet alleen onze kennis gedeeld tijdens het symposium, maar we konden ook enkele waardevolle inzichten die we daar opdeden delen via onze nieuwsbrief, o.a. over het cruciaal belang van effectief management en het verminderen van antibioticagebruik.
- Naast het bieden van een economisch voordeel kan selectief droogzetten ook bijdragen tot een daling van het antibioticagebruik. Selectief droogzetten biedt namelijk de kans om samen met de bedrijfsdierenarts de uiergezondheid onder de loep te nemen en te verbeteren, wat kan leiden tot minder klinische mastitis, een lager celgetal en minder antibioticagebruik. MCC staat steeds klaar om melkveehouders te helpen om de uiergezondheid van hun bedrijf naar een hoger niveau te tillen en selectief droogzetten kan daar een deel van uitmaken. Daarnaast organiseerde MCC in de loop van 2024 een aantal presentaties voor dierenartsen over selectief droogzetten.
- Jaarlijks publiceert MCC de resultaten van de analyses op tankmelk- en kwartiermonsters, om onder andere mastitisverwekkers te identificeren en hun gevoeligheid voor antibiotica te bepalen. De inzichten die deze analyses opleveren, kunnen melkveehouders helpen bij het handhaven van de hoge kwaliteitsnormen voor melkproductie.
- Om de algemene uiergezondheid van de melkveestapel op te volgen, raden we aan om met een zekere regelmaat PCR op tankmelk uit te voeren. Door dit te doen kan een insleep van bepaalde bacteriën zoals Streptococcus agalactiae en Mycoplasma bovis vroegtijdig opgemerkt worden, en kan de aanpak van mastitis objectief opgevolgd worden. Bovendien krijg je inzicht in de aanwezigheid van het resistentiegen dat van belang is bij een stafylokokkeninfectie en dat de goede werking verhindert van antibiotica zoals penicillines en cefalosporines. Om deze opvolging te vergemakkelijken biedt MCC sinds 2024 een PCR-abonnement aan waarbij jouw tankmelk drie keer per jaar onderzocht wordt.
- Sinds eind 2018 is de verplichte registratie in AB-Register van verschafte en gebruikte antibioticahoudende dierengeneesmiddelen op melkveebedrijven opgenomen in het IKM-lastenboek. Melkveehouders die hun volmacht hebben verleend op het portaal van AB register, krijgen jaarlijks een benchmarkrapport dat inzicht geeft in het gebruik van antibiotica op het individuele melkbedrijf in vergelijking met dat van de collega melkveehouders, over een periode van 1 jaar. Dit jaar was het de vijfde keer dat melkveehouders hun rapport kregen. Door het rapport samen met je bedrijfsdierenarts te overlopen, kun je de inzichten die het biedt aanwenden om mogelijke verbeteringen in je management te bepalen die bijdragen om infecties (en dus antibioticagebruik) te vermijden.
- Er werden enkele aanpassingen aangebracht in de IKM-werkinstructies om in overeenstemming te zijn met o.a. de bepalingen van de Werkgroep IKM/QFL/QMK van MilkBE vzw in het kader van registratie van antibiotica. Via een nieuwsbrief werden de aanpassingen van de nieuwe versie 11.1 van het IKM-lastenboek duidelijk gemaakt aan alle Vlaamse melkveehouders.
>> Lees meer:
Een greep uit de inspanningen die DGZ levert in het kader van deze belangrijke strijd tegen antibioticaresistentie.