Home

Benchmarkrapport antibioticagebruik: gele of rode score voor melkvee ouder dan 24 maanden: wat moet je doen?

Het IKM-lastenboek vraagt melkveehouders met een gele of rode status voor de melkvee-categorie 24+ maanden om binnen de vier maanden na ontvangst het benchmarkrapport te bespreken met hun bedrijfsdierenarts of vervanger. We geven graag een woordje uitleg.
Op 2 september 2024 ontvingen alle IKM-gecertificeerde melkveehouders via AB-Register vzw het benchmarkrapport van het antibioticagebruik op hun bedrijf. De benchmarking is gebaseerd op de registratie van de toegediende en verschafte antibiotica door dierenartsen in AB-Register. Op deze manier krijgt de melkveehouder een duidelijk beeld van het antibioticagebruik op zijn bedrijf.

Bespreking benchmarkrapport

Bedrijven die volgens hun benchmarkrapport een rode of gele score krijgen voor de categorie melkvee 24+ maanden, dienen dit volgens de bepalingen van het lastenboek IKM binnen de vier maand na ontvangst van het benchmarkrapport te bespreken met hun bedrijfsdierenarts of zijn eventuele vervanger. Deze bespreking wordt aangetoond door de datum te noteren en de dierenarts en de melkveehouder te laten ondertekenen. Dit kan bijvoorbeeld op het benchmarkrapport zelf, via het viermaandelijks bezoekrapport, in het medicatieregister, …

De verschillende scores

In het benchmarkrapport worden de resultaten gepresenteerd in tabelvorm en per leeftijdscategorie. De scores kunnen als volgt zijn:
Rood:     Hoogste benchmarkresultaten = grootgebruikers
Geel:      Benchmarkscore tussen groot- en laaggebruikers = aandachtsgebruikers
Groen:    Laagste benchmarkresultaten = laaggebruikers

Hierbij een fictief voorbeeld voor een melkveebedrijf:

Wanneer de diercategorie Melkvee “24+ maanden” zich in de gele of rode zone bevindt, verschijnt een waarschuwingsbericht, bijvoorbeeld in het geval van de gele zone:

BELANGRIJK!

Vanaf 1 januari 2025 verifieert de IKM-auditor de bespreking met de dierenarts (datum + ondertekening) van gele of rode benchmarkrapporten.